Beeldengalerij
De beelden die hieronder worden getoond zijn het resultaat van een ontwikkeling die begint in 2009 en tot op dit moment verder uitgroeit.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_3481-300x225.png)
Beeldhouwer Jan Kloppenburg
Geboren te Soest in 1949,
1974 onderwijsbevoegdheid Handvaardigheid
1976 onderwijsbevoegdheid tekenen
2009 Cursus beeldhouwen
2015 gepensioneerd
Werkwijze: Taille directe
Beeldhouwen “en taille directe” betekent creëren van idee naar steen.
Dit is een beeldhouwtechniek waarbij de beeldhouwer rechtstreeks in de steen houwt, soms met een ruwe schets op papier of in bijvoorbeeld klei, maar zonder veel te meten, waarbij het beeldhouwwerk gaandeweg ontstaat. Het voordeel van deze methode is de spontaniteit ervan, die de expressie ten goede kan komen; het nadeel is de grotere kans op onherstelbare fouten.
De meeste van mijn beelden zijn middels deze werkwijze ontstaan.
1.“Germ”. 2009
steensoort: serpentijn
hoogte: 28 cm
In 2009 ben ik begonnen met de cursus beeldhouwen. “Germ” (kiem) is het eerste beeld dat ik heb gemaakt. Ik kreeg een steen en de opdracht te gaan hakken en te kijken wat eruit voort kwam.
Het werd een lijnenspel dat geheel door de vorm van de steen ontstond. Zelf zag ik een zekere lompheid en probeerde daar door groeven te verdiepen een oplossing voor te vinden. Hoewel de lompheid een negatief aspect is gebleven, vond de leraar dat het lijnenspel blijk gaf van een esthetisch gevoel voor compositie.
Later heb ik het beeld de naam “kiem” gegeven. Hij staat bij mijn dochter op de kast en zij is erg aan gehecht.
2. “Chain”. 2010
steensoort: serpentijn
hoogte: 28 cm
Chain is het tweede kunstwerk dat ik heb gemaakt in de cursus. Het was een uitdaging om het eigen ontwerp in de realistische vorm zo goed mogelijk uit te werken. Na het non-figuratieve “Germ” wilde ik iets maken dat volledig figuratief zou zijn, maar met torso’s of dieren maken heb ik niets.
De eerste gedachte was twee volledige schakels te maken, maar de vorm van de steen beperkte mij in de realisatie. De oplossing ontstond tijdens het proces waarbij de suggestie van een schakel die uit de steen steekt heeft geleid tot dit kunstwerk dat aan een muur wordt opgehangen.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2010-spiraal-4053-1024x925.jpg)
3. “Spiral”. (2010)
steensoort: serpentijn
hoogte: 21 cm
De idee achter dit beeld was een mooie doorlopende spiraalvorm te maken waarbij de steen vanuit een ovaalvorm een spannende en eenvoudige lijnvoering moest krijgen.
Deels is het gelukt, maar ik zat vast aan een vorm die voortkwam uit de vorm van de steen. Het geeft aan de ronde zijde juist een plompheid die ik niet bedoelde.
Toch is het beeld een voorbeeld van mijn ontwikkeling. Een zoektocht naar vormen en lijnenspel.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2011-Geometric2-kopie-841x1024.jpg)
4. “Geometric”. (2011)
steensoort: serpentijn
hoogte: 16 cm
Een grapje noem ik het nu. Ïn 2011 een beeldje dat als idee opkwam en qua vormgeving voortkomt uit mijn affiniteit met meetkundige figuren. Vroeger was ik slecht in rekenen, maar goed in het tekenen en berekenen van geometrische figuren.
Na het maken van dit beeldje besloot ik in al mijn werken een opening te maken omdat dit beeldje door het gat middenin transparant en minder plomp werd. Toen pas zag ik dat ik het in alle beelden tot nu had toegepast. Behalve in het eerste experimentele beeld “Germ”
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/Sail.jpg)
5. “Sail”. (2015)
steensoort: springstone
hoogte: 45 cm
Na Geometrie kwam ik qua ideeën vast te zitten. Ik was achteraf bezien de verkeerde weg ingeslagen. De vormen moesten te realistisch zijn en dat werd te letterlijk ingevuld. Na ook een zeer drukke periode in mijn bedrijf,
De steen die ik uitkoos vanwege de vorm was Belgisch hardsteen en dat heb ik geweten. Het kostte me bijna een jaar om het beeld te maken. Het gat uitzagen en de vorm van de uitgezaagde driehoek aanpassen gebeurde geheel met de handzaag.
Het resultaat zette mij wel weer op de goede weg en heeft geleid tot continuïteit in het houwen van beelden.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2016-Spiral-kopie-768x1024.jpg)
6. “Spiral2”. (2016)
steensoort: serpentine
hoogte: 46 cm
Een spiraalvormlge lijn in een beeld blijft een uitdaging en Is daarom ook opnieuw toegepast In dit beeld. Het blijft een zoektocht naar de ideale lijnvorming in een beeld. Of dat met dit beeld Is bereikt is nog de vraag. Wellicht ooit Spiral3?
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2017-Bird1-kopie-771x1024.jpg)
7. “Bird”. (2017)
steensoort: serpentine
hoogte: 45 cm
De natuur biedt veel inspiratie voor mooie vormen In beelden. Dit beeld is een poging om vorm en lijnzetting optimaal te combineren. Vanuit een bepaald aanzien voldoet het aan mijn beeldvorming, maar vanuit een andere hoek zie ik nog mogelijkheden voor verbetering.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/Avatar.jpg)
8. “AVATAR”. (2018)
steensoort: serpentine
hoogte: 46 cm
Een beeld kan ontstaan naar aanleiding van de vorm waarin je de ruwe steen aantreft. Dit was hier het geval. De inspiratie putte ik uit de beelden van de gelijknamige film.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/Divided-1.jpg)
9. “Divided”. (2018)
steensoort: serpentine
hoogte: 20 cm
In 1976 Behaalde ik een onderwijs bevoegdheid LO-Handvaardigheid. De examen-opdracht “Splijting” resulteerde in een zinksnijwerk met iets gebogen lijnen die worden ingegroefd. Bij het omklappen op die lijnen wordt de vorm in het figuur uit de zinkplaat afgedwongen. Zo ontstond het metalen beeldje. Twee en veertig jaar later is het aangevuld met het identieke beeld in serpentijn.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/Married.jpg)
10. “Married”. (2018)
steensoort: serpentine
hoogte: 25 cm
Mijn oudste broer was weduwnaar, ging weer trouwen en vroeg mij om getuige te zijn. Nog nooit had ik een beeld gemaakt voor een bepaald doel, en dit was de gelegenheid bij uitstek om een beeld te maken dat ik het bruidspaar kon aanbieden.
Dc symboliek is belangrijker dan het uitwerken van een vorm. Door het beeld in tweeën te zagen en weer aan elkaar te plakken werd het doel bereikt. De lijnen aan de vrouwelijke kant zijn wat ronder. Aan de mannelijke kant wat hoekiger.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2018-Fifty-856x1024.jpg)
11. “Fifty”. (2018)
steensoort: serpentine
hoogte: 25 cm
In ditzelfde jaar en vlak na elkaar was er nog een heuglijk feest. Het 50-jarig huwelijk van een zwager en schoonzus wilde ik ook graag met een beeldje luister bij zetten.
Weer een beeld maken dat een bepaalde betekenis moest hebben.
De combinatie van een 5 en een O moest meer zijn dan twee cijfers op elkaar.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/Be-Half-416x1024.jpg)
12. “Be half”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 25 cm
Dit is het enige beeld waarbij ik ben geïnspireerd door een toevllig passerend beeld op het internet.
Aanvankelijk zou het beeld voor en achter de weergave krijgen zoals bovenste is afgebeeld, maar tijdens het hakken brak het beeld dwars doormidden en werd ik gedwongen te improviseren. De achterkant heb ik toen uitgehold en het resultaat is naar mijn idee een verrijking van het beeld geworden.
Hoewel er al eerder een beeld zonder gat was, heb ik met dit beeld het toepassen van een opening definitief los gelaten. Het komt zoals het komt.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/Bend.jpg)
13. “Bend”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 24 cm
De intentie bij dit beeld was vooral het suggereren van verbogen materie. De basisvorm zoals ik die heb bedoeld is gerealiseerd, maar de buitenkanten zijn grotendeels door omvang van de steen ontstaan.
Dat betekent niet dat de steen de vorm bepaalt, maar het geeft vaak richting aan de vorm van het beeld. Voor mij is het een voorwaarde dat de lijnen in harmonie zijn met het gehele beeld.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2019-Fisheye-598x1024.jpg)
14. “Fisheye”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 23 cm
Bij een mislukking van een beeld, vielen er flinke stukken weg en bleef dit jarenlang als reststuk in een hoek liggen.
Tot mijn oog erop valt en er zich een idee bij vormt.
Dan is het een kwestie van hakken, boren en vijlen tot er een basisvorm uitkomt waaraan wat accenten kunnen worden gegeven.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2019-Fragile-624x1024.jpg)
15. “Fragile”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 25 cm
Steen is een hard materiaal en dat heeft consequenties voor de vorm en uitvoering. Het leek mij een uitdaging om dit te tarten. Een mooie vorm die ik zag in een steen kun je versterken qua vorm, uithollen en dan zo lang mogelijk hakken tot je voelt dat het ieder moment kan barsten. Dan wordt steen kwetsbaar en dat hoor je ook. Je zult als beeldhouwer omzichtig te werk moeten gaan om het beeld te realiseren zonder consessies te doen aan het beoogde resultaat. Dan pak je de vijl en ga je door tot er iets moois ontstaat.
Verder streven naar volmaakte vormen en maximale afwerking hebben geleid tot dit kwetsbare stenen beeldje.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/Grandchildren1.jpg)
16. “Grandchildren”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 20 cm
Er zijn voor reststukken steen altijd wel ideeën te bedenken om er iets van toe maken.
De profielen van kleinkinderen omzetten in steen kan op veel manieren.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2019-Initials-893x1024.jpg)
17. “Initials”. (2019)
steensoort: Belgisch hardsteen
hoogte: 13 cm
Een restant van “Sail” uit 2016.
Steen vergaat niet.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/Raven.jpg)
18. “Raven”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 18 cm
Ee zijn voor reststukken steen altijd wel ideeen te bedenken om er iets van te maken.
Vaak bepaalt de vorm wat ervan gemaakt kan worden. Een gat erin en een paar lijnen geven een verrassend effect.
Waarom weggooien?
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2019-Self-he-768x1024.jpeg)
19. “Self-he”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 18 cm
Er zijn voor reststukken steen altijd wel ideeën te bedenken om er iets van te maken.
Een zelfportret in steen noem ik het maar.
Wel had ik toen een heel andere bril.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2019-Self-she-768x1024.jpeg)
20. “Self-she”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 18 cm
Er zijn voor reststukken steen altijd wel ideeën te bedenken om er iets van te maken.
Ook van Marian een portret in steen zodat wij samen als opa en oma boven de fotogalerij van de kleinkinderen pronken.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2019-Turn-me-1024x726.jpg)
21. “Turn me”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 18 cm
De vorm van een nogal vreemd aandoende steen deed mij denken aan een eerder beeld dat ik heb gemaakt waarbij ik probeerde de steen zoveel mogelijk terug te brengen tot een vorm met zeer dunne wanden. De vorm die nu ontstond gaf heel veel aanzichten en ook de steensoort bleek een verrassende structuur te hebben. Door de onderkant rond te maken kan het langdurig ronddraaien na een klein duwtje. Daarmee kun je het steeds weer van een andere kant bekijken. Dat kan tot verrassende (in)zichten leiden.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2019-Tripod-532x1024.jpg)
22. “Tripod”. (2019)
steensoort: serpentine
hoogte: 30 cm
Er zijn voor reststukken steen altijd wel ideeen te bedenken om er iets van te maken. In deze steen zat een groot boorgat en dat maakte het moeilijk er een vooraf bedachte vorm van te maken.
Dus ging ik aan het werk zoals bij mijn eerste beeld. Gewoon gaan hakken en zoeken naar lijnen en vlakken die in harmonie met elkaar zijn.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2020-Easteregg-527x1024.jpg)
23. “Easteregg”. (2020)
steensoort: serpentine
hoogte: 50 cm
Bij het zoeken naar een steen, stuitte ik op een steen die mij meteen aan een kop van het
Paaseiland deed denken. Dat laat je dan ook niet meer los.
Ik ben niet op het internet naar de beelden gaan kijken maar heb het beeld vanuit mijn eigen perceptie vorm gegeven.
In een ruwe steen zie je nog geen structuren, lijnen of barsten en daarom is het zo leuk dat de gebogen lijn op het voorhoofd zo mooi symmetrisch loopt. Echt puur toeval.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2020-Grandchildren2-614x1024.jpg)
24. “Grandchildren 2”. (2020)
steensoort: serpentine
hoogte: 30 cm
Als je een beeld maakt van de kleinkinderen, dan is het logisch dat alle kleinkinderen “versteend” moeten worden.
Bij het eerste beeldje was in het vlak aan weerszijden een profiel geprojecteerd. Het resultaat was minder een succes dan ik tevoren had ingeschat.
Bij dit beeld heb ik de gezichten boven elkaar geprojecteerd en in reliëf weergegeven.
Qua compositie en uitvoering is dit resultaat juist meer geworden dan ik me vooraf had voorgesteld.
Ze herkennen zichzelf er ook nog in.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2020-Twisted-and-bended-465x1024.jpg)
25.“Twisted and Bendid”. (2020)
steensoort: serpentine
hoogte: 35 cm
Buigzaam staat voor nederigheid en draaien geeft uiting aan meegaandheid en souplesse die wij als mens kunnen waarderen, maar geen eigenschappen zijn van steen. Daarom juist mooi om ze bij dit materiaal tot uiting te brengen.
Het beeld is getordeerd en lichtelijk gebogen waardoor in het lijnenspel een mooie spanning ontstaat.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/10/2021-Light-and-space-475x1024.jpg)
26. “Light and space”. (2021)
steensoort: serpentine
hoogte: 35 cm
Dit beeld is ontstaan uit dezelfde steen als het vorige beeld “Twisted and bendid”. Dat ook het basisidee en de gedachte achter het beeld hetzelfde is, zal dan ook geen toeval zijn. Dit beeld moest een stalen plaat voorstellen dat lichtelijk verbogen en gebogen is. Toen dat benaderd was, bleken er aders door de steen te lopen die mij ertoe hebben gebracht een lijnenspel toe te passen. Door de groeven voor ¾ deel in te zagen, en dit aan beide zijden haaks op elkaar toe te passen, ontstonden gaten met een lijnenspel in de steen dat parallel loopt aan de aders in de steen en aan de buitenlijnen aan de bovenkant het beeld.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2022/12/2021-Return-576x1024.jpg)
27. “Return”. (2021)
steensoort: serpentine
hoogte: 34 cm
Voortbordurend op het idee om de buigzaamheid van materie ook in steen tot uiting te brengen, ontstond het idee om een lange reep steen te draaien en te verbuigen zodat het weer in zichzelf terugkeert. Hoewel ik dit beeld in 2021 heb gemaakt, kreeg het voor mij steeds meer een symbolische waarde toen ik werd opgenomen in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis om deel te nemen aan een nieuwe therapie voor het bestrijden van mijn uitbehandelde longkanker.
Gedurende ruim 3 weken opname werd ik behandeld volgens de celtherapie. Hierbij worden eigen cellen uit het lichaam genomen, bewerkt in het laboratorium en in grote aantallen teruggebracht in het lichaam. Tijdens het ondergaan van deze zware kuren moest ik steeds vaker denken aan dit beeld. “Return” staat symbool voor het uitnemen, veranderen en terugplaatsen van eigen lichaamscellen.
Het is mij een eer om dit beeld te schenken aan het AVL als eerbetoon aan de artsen en verpleegkundigen die zich met zoveel zorg en deskundigheid inzetten om de patiënten te helpen bij het ondergaan van deze zware therapie.
![](https://jankloppenburg.nl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_0555-548x1024.png)